Фрезия

frezia

Нов продукт

Фрезиите са тревисти растения, които израстват от луковица широка 1–2.5 cm в диаметър и образуват туфа от прави, дълги и много тесни листа с дължина от 10 до 30 cm. Стъблото е дълго 10-40 cm, слабо разклонено с малко листа. Стъблото е крехко и на върха си образува ароматен цвят, формата на който наподобява фуния.

Повече детайли

Персонализиране на продукт

След като съхраните Вашият персонализиран продукт, не забравяйте да го добавите в количката.

loader

* задължителни полета

2,50 лв

Повече информация

Фрезиите са много популярни градински растения, отглеждани най-вече заради техните силно ароматни цветове. Видът, който най-често бива култивиран, е F. refracta, който през 19 век бива смесен с вида F. leichtlinii. Многобройни сортове са създадени от тези видове, като розовата и жълтата цветна форма на F. corymbosa. Модерните тетраплоидни сортове имат цветове, които варират от бяло до жълто, розово, червено и синьо-лилаво. Те са широко култивирани и лесно се размножават чрез семена. Поради специфичния им и приятен аромат, те често се използват в кремове за ръце, шампоани, свещи и т.н.

За съжаление, обаче, фрезията не се отглежда много лесно в домашни условия. Като всяка принцеса с родословие, тя е капризна и нежна. Изисква лека, пропусклива почва. Подходящи са смеска от торф и пясък или добре разложен оборски тор. Трябва да се знае, че растението не понася солена и кисела почва. Киселинността може да се промени като в почвената смес се сложи и малко негасена вар или стрит тебешир.

В следната категория има още 30 продукта: